Κολύμβηση

Γενικά

Η αθλητική ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης ξεκινά με όχημα την κολύμβηση αφού τα πρώτα δειλά βήματα για την ίδρυση του τμήματος έγιναν το 1939. Χιλιάδες σπουδαίοι κολυμβητές και κολυμβήτριες έχουν αγωνιστεί από τότε με τα χρώματα του ΝΟΒ και εκατοντάδες είναι τα μετάλλια και οι πανελλήνιες νίκες που έχουν κερδίσει στα πρωταθλήματα, τους διασυλλογικούς αγώνες αλλά και τις διεθνείς διοργανώσεις.

Από το 1968 ο ΝΟΒ οργάνωσε και καθιέρωσε το κολυμβητικό meeting “Τζελάτεια”, στη μνήμη του Ιωάννη Τζελάτη, που αποτελεί αγωνιστικό σημείο αναφοράς μέχρι τις μέρες μας.

Περιεχόμενα

Ιστορία

Συνοπτικό απόσπασμα από το Ιστορικό Λεύκωμα του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης “Αναζητώντας το Αθλητικό Ιδεώδες”, που συνέγραψε ο κ. Πάνος Ιωαννίδης και το οποίο παρουσιάστηκε επισήμως στις αρχές Ιουλίου 2008, στο πλαίσιο εορτασμού των 70 χρόνων του Ομίλου. 

1939

Γίνεται η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης κολυμβητικών αγώνων στον Όμιλο, στη θάλασσα εμπρός από την πλαζ όπου σήμερα βρίσκεται η Ωκεανίδα. Μέλη του Δ.Σ. ήταν αυτά που είχαν σχηματίσει με σχοινιά που κρατούσαν στα χέρια τους , ένα παραλληλόγραμμο χώρο … πισίνας σχηματίζοντας 4 διαδρομές στις οποίες αγωνίζονταν οι κολυμβητές !

1946

Μετά την περίοδο απραξίας λόγω του πολέμου και της κατοχής, ξαναρχίζει στον Όμιλο η ζωή και οι σκέψεις επαναδραστηριοποίησης του, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Κινητήρια δύναμη του υπό δημιουργία τμήματος ο Μιχάλης Μητροφάνης, νεαρός προπονητής κολύμβησης και μετέπειτα καθηγητής Σωματικής Αγωγής στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο. Με αγάπη για τον Όμιλο και αμοιβή που μόλις κάλυπτε τα έξοδα κίνησης του, ανεβοκατέβαινε στη Βουλιαγμένη για να προπονεί τους κολυμβητές της ομάδας, στη θάλασσα βέβαια και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρώτοι κολυμβητές του τμήματος, με χώρο προπόνησης, αυτόν όπου σήμερα είναι η γλίστρα του Ιστιοπλοϊκού τμήματος και Σχολή Θαλάσσιο Σκι, οι : Αθανασόγλου Νίκη, Διακάκης Σπύρος, Ιωαννίδης Πάνος, Καντώρου Ελένη, Καντώρος Άγγελος, Καραγιώργος Τάσος, Καρυώτογλου Μπέτυ, Κοκκινόπουλος Πέτρος, Kοκκινόπουλος Αθανάσιος, Λιούμπα Καίτη, Λιούμπα Αλίκη, Λουκόπουλος Κώστας, Μαρσέλλος Πάνος, Μιχαηλίδης Λάκης, Μιχαηλίδης Χρήστος, Παππούς Σπύρος, Περιστερόπουλος Αντώνης, Σιδέρης Γιώργος, Στρογγυλός Θεοκλής, Χαλκίδης Στέφανος.

1953

Παραχωρήθηκε από την Ομοσπονδία μια διαδρομή στο κολυμβητήριο του Ζαππείου στην οποία και ξεκίνησαν οι εντατικές χειμερινές προπονήσεις, υπό την επίβλεψη του Μιχάλη Μητροφάνη. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στους απομονωμένους, έως τότε στη Βουλιαγμένη, κολυμβητές μας να παρακολουθήσουν και να συναγωνιστούν με άλλους πιο έμπειρους κολυμβητές.

1963

Ο Μιχάλης Μητροφάνης έχει πλέον αποχωρίσει, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την προσπάθεια δημιουργίας μιας πρώτης αξιόμαχης κολυμβητικής ομάδας. Τον διαδέχονται οι προπονητές Ανδρέας Γκιουζέλης και Ιωάννης Λελάκης.

1964

Η βάση του τμήματος διευρύνεται με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων αθλητών, στα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας.

1965

Ο Γιάννης Τζελάτης αποχωρεί από την εφορεία και τον διαδέχεται ο ακούραστος και δραστήριος Παύλος Ζαχαριάδης (μετέπειτα μέλος του Δ.Σ.), ενώ νέοι αθλητές πλαισιώνουν το τμήμα.

1966

Καθιερώνεται το έπαθλο «Χρυσή Τρίαινα», προς τιμή του καλύτερου κολυμβητή της προηγούμενης χρονιάς, που απονέμεται στον Ηλία Λακουμέντα (μετέπειτα πολίστα και προπονητή κολύμβησης του Ομίλου). Επικεφαλής της προπονητικής ομάδας αναλαμβάνει ο Γιώργος Μπίας (καθηγητής Σωματικής Αγωγής), στη θέση του Ι. Λελάκη που αποχωρεί , ενώ ο Ανδρέας Γκιουζέλης παραμένει ως συνεργάτης του.

1968

Ο Παύλος Ζαχαριάδης αποχωρεί και τον διαδέχεται ο Γιώργος Πυροκάκος (μετέπειτα μέλος του Δ.Σ.), ενώ το έπαθλο της «Χρυσής Τρίαινας» απονέμεται στην Αντώνη Βαλαβάνη. Την ίδια χρονιά καθιερώνονται και οι κολυμβητικοί αγώνες «ΤΖΕΛΑΤΕΙΑ», προς τιμήν και εις μνήμην του αξέχαστου Ιωάννου Τζελάτη, εξέχουσας μορφής του Ομίλου και κύριου συντελεστή της καθιέρωσης κολυμβητικών αγώνων.

Οι αγώνες αυτοί περιλαμβάνουν τις μικρές κατηγορίες κολυμβητών (–τριών), οι οποίοι έκτοτε τελούνται σχεδόν χωρίς διακοπή κάθε καλοκαίρι στο κολυμβητήριο του Ομίλου, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Σωματείων και αθλητών.

1970

Γίνονται αλλαγές στο διοικητικό και προπονητικό τομέα : ο έφορος του τμήματος Γιώργος Πυροκάκος αποχωρεί και τον διαδέχεται ο Χρήστος Χασιώτης, ο οποίος στη διάρκεια της θητείας του θα δείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα αφιερώσει πολύ χρόνο για την εύρρυθμη λειτουργία και πρόοδο του τμήματος.

Επικεφαλής της προπονητικής ομάδας, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Μπία, αναλαμβάνει ο Γιάννης Ζομπανάκης, καθηγητής Σωματικής Αγωγής, με συνεργάτη τον Ανδρέα Γκιουζέλη.

1971

Μεγαλύτερη επιτυχία αποτελεί η κατάκτηση της Γ’ θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων μετά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

1972

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα παίδων- κορασίδων ο Όμιλος καταλαμβάνει και πάλι τη Γ’ θέση, ενώ η Ε. Παγώνη καταρρίπτει το Πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ ύπτια, στην κατηγορία Κορασίδων.

1976

Ο Δημήτρης Μαστρόκαλλος, συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων, καταρρίπτει το Πανελλήνιο ρεκόρ στα 1500μ ελεύθερα και μαζί με τον Νίκο Σπανό γίνονται οι πρώτοι κολυμβητές του Ομίλου που καλούνται στην Εθνική ομάδα της χώρας μας. Στην προπονητική ομάδα του τμήματος συμμετέχει ο παλαιός κολυμβητής και πολίστας του Ομίλου Ηλίας Λακουμέντας, ενώ έφορος αναλαμβάνει και πάλι ο Παύλος Ζαχαριάδης.

1977

Είναι για το τμήμα μια χρονιά συγκομιδής ρεκόρ και νικών. Ο Δημήτρης Μαστροκάλλος, συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών καταρρίπτει 3 Πανελλήνια ρεκόρ (στα 400μ, 800μ και 1500μ ελεύθερα), στην κατηγορία Νέων, ενώ κατακτά τρεις 1ες νίκες (στα 200μ, 400μ και 1500μ) συμμετέχοντας στο Πρωτάθλημα Νέων-Νεανίδων Στο Πρωτάθλημα Παμπαίδων- Παγκορασίδων, ο Στέφανος Παπαδάτος κατακτά την 1η θέση στα 100μ πρόσθια.

1978

Έφορος του τμήματος αναλαμβάνει ο Πάνος Ιωαννίδης. Η προπονητική ομάδα αποτελείται από τους Γιάννη Ζομπανάκη, Ηλία Λακουμέντα και Αλέκο Περσάκη, που διαδέχεται τον Ανδρέα Γκιουζέλη. Στον αγωνιστικό τομέα ο Όμιλος εκπροσωπείται από τον Στέφανο Παπαδάτο που με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας καταλαμβάνει τη 2η θέση στα 200μ πρόσθια, στη συνάντηση των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας-Βουλγαρίας και τον Δημήτρη Μαστροκάλλο που καταλαμβάνει την 5η θέση στα 1500μ ελεύθερα στους Βαλκανικούς αγώνες.

1979

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων 1οι νικητές αναδεικνύονται ο Στέφανος Παπαδάτος στα 100μ και 200μ πρόσθια και ο Χρήστος Τούντας στα 100μ πρόσθια (παμπαίδων) ενώ η Δέσποινα Μωρόλιου καταλαμβάνει τη 2η θέση στα 100μ πρόσθια (παγκορασίδων). Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων η Μαριλένα Λιβανού κατακτά τη 2η θέση στα 200μ ελεύθερα και τα 200μ μικτή, ενώ ο Στέφανος Παπαδάτος καταλαμβάνει την 3η θέση στα 200μ πρόσθιο με νέο Πανελλήνιο ρεκόρ.

1980

Αποχωρεί από το προπονητικό επιτελείο ο Γιάννης Ζομπανάκης μετά από μια δεκάχρονη γόνιμη και δημιουργική παρουσία και τον διαδέχεται ο Αντώνης Μουδάτσος. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων η ομάδα σκυταλοδρομίας (4×100μ ελεύθερα), με τις Δ. Μπρόλιου, Μ. Κοτζιά, Φ. Σπορίδου, Ρ. Κόλλια, κατακτά την 1η θέση, ενώ 2η θέση κατακτούν στα 100μ πρόσθια οι Μ. Πάντος και Δ. Μπρόλιου και 3η θέση η Ε. Δεληκανάκη. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων–Νεανίδων διακρίνεται ο Στέφανος Παπαδάτος, με τρεις 2ες νίκες στα 100μ, 200μ πρόσθια και 200μ μικτή ατομική.

Την ίδια χρονιά καλούνται στην Εθνική ομάδα οι Στέφανος Παπαδάτος, Χρήστος Τούντας, Γιώργος Γεννηματάς και Εβελίνα Δεληκανάκη.

1981

Η μεθοδική και σκληρή δουλειά των προηγούμενων χρόνων αποδίδει τους καρπούς της, εξήντα τρεις αθλητές και αθλήτριες του τμήματος, αριθμός ρεκόρ για τον Όμιλο , λαμβάνουν μέρος στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και 34 από αυτούς προκρίνονται στους τελικούς των αγωνισμάτων τους. Μετάλια κατακτούν οι Τάσος Κοτζιάς (1η νίκη στα 100μ ελεύθερα, παμπαίδων), Μιχάλης Αλεξανδρίδης (2η νίκη στα 100μ πρόσθια, παίδων), Γιώργος Μαυρωτάς (2η νίκη στα 200μ πρόσθια, παίδων), Στέφανος Παπαδάτος (2η νίκη στα 200μ μικτή Νέων και 3η νίκη στα 200μ, πρόσθια open), Εβελίνα Δεληκανάκη (3η νίκη στα 100μ πρόσθια κορασίδων).

Καλούνται στην Εθνική ομάδα οι Στέφανος Παπαδάτος, Δέσποινα Μπρόλιου, Μιχάλης Αλεξανδρίδης και Μιχάλης Πάντος, για τους τετραεθνείς αγώνες Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Τουρκίας στη Σμύρνη όπου ο Στέφανος Παπαδάτος κατακτά 2 χρυσά μετάλλια στα 100μ και 200μ πρόσθια Νέων.

Στην εφορεία του τμήματος γίνεται μεταβολή και ο Θοδωρής Απέργης, μέλος παλαιός πρώτα αθλητής κολύμβησης και μέλος της πρώτης ομάδας υδατοσφαίρισης του Ομίλου, διαδέχεται τον Πάνο Ιωαννίδη, που αποχωρεί για να ασχοληθεί με τα διοικητικά του Ομίλου.

1982

Οι συμμετοχές των αθλητών μας συνεχίζονται με πολλά πλασαρίσματα στους τελικούς (8άδα) και τον Χάρη Σοφοκλέους να αποδεικνύεται Πρωταθλητής Ελλάδας στα 100μ ελεύθερα Παίδων, τον Τάσο Κοτζιά να παίρνει την 2η νίκη στο ίδιο αγώνισμα, τη Φρώσω Σπορίδου την 3η νίκη στα 200μ ύπτια, Κορασίδων και την Τίνα Απέργη την 3η νίκη στα 100μ πρόσθια, Κορασίδων.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων–Νεανίδων, η Τ. Αλεξανδρίδου παίρνει την 2η νίκη στα 100μ ελεύθερα , 100μ πρόσθια και 200μ μικτή ατομική η Εβελίνα Δεληκανάκη την 3η νίκη στα 200μ και 100μ πρόσθια, τη 2η νίκη στα 200μ πρόσθια και την 3η νίκη στα 400μ μικτή ατομική. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών–Γυναικών συμμετέχει ο Στέφανος Παπαδάτος ο οποίος καταλαμβάνει την 3η θέση στα 200μ μικτή ατομική και 100μ πρόσθια.

Στην εφορεία του τμήματος ο Αναστάσιος Δεληκανάκης διαδέχεται τον Θοδωρή Απέργη και από το τεχνικό επιτελείο αποχωρεί ο Αλέκος Περσάκης για να τον διαδεχθεί ο – πρώην πρωταθλητής του Ολυμπιακού – Γιώργος Καρπούζης.

1983

Αποχωρεί από την προπονητική ομάδα η Ηλίας Λακουμέντας, μετά από πολυετή γόνιμη και δημιουργική προσφορά προς το Τμήμα και τον Όμιλο. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων, αργυρό μετάλλιο κατακτά ο Χάρης Σοφοκλέους στα 200μ, 100μ ύπτια και χάλκινο στα 100μ ελεύθερα. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων- Νεανίδων μετάλλια κατακτούν οι Μιχάλης Πάντος (αργυρό στα 200μ και 100μ πρόσθια), Μιχάλης Αλεξανδρίδης (χάλκινο στα 200μ μικτή ατομική), Τ.Αλεξανδρίδου (αργυρό στα 200μ, μικτή ατομική και χάλκινο στα 100μ πρόσθια) και Κόλλια (χάλκινο στα 400μ και 200μ μικτή ατομική).

1984

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων ο Χάρης Σοφοκλέους κατακτά τη 2η νίκη στα 100μ ύπτια, ενώ στο Πρωτάθλημα Νέων–Νεανίδων η Λογοθέτη παίρνει την 3η νίκη στα 100μ ελεύθερα, ο Μ. Πάντος την 3η νίκη στα 200μ πρόσθια και η Τ. Αλεξανδρίδου την 3η νίκη στα 100μ ελεύθερα. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, open, ο Στέφανος Παπαδάτος, κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 200μ πρόσθια και το χάλκινο στα 200μ μικτή ατομική.
Έφορος αναλαμβάνει ο Μαρίνος Πάντος.

1986

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων, διακρίνεται ο Σταύρος Καραβασιλειάδης, που κατακτά την 1η θέση στα 100μ πρόσθια και 100μ ελεύθερα και την 3η θέση στα 200μ πρόσθια. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων–Νεανίδων ο Χάρης Σοφοκλέους κατακτά τη 2η θέση στα 100μ και 200μ ύπτια και την 3η θέση στα 100μ ύπτια και στα 200μ μικτή ατομική ενώ ο Τάσος Κοτζιάς κατακτά τη 2η θέση στα 100μ ελεύθερα. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών, συμμετέχει ο Στέφανος Παπαδάτος που καταλαμβάνει τη 2η θέση στα 200μ πρόσθια. Επανέρχεται στην προπονητική ομάδα μετά από απουσία 4 χρόνων ο Ηλίας Λακουμέντας.

1987

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων, ο Σταύρος Καραβασιλειάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 50μ ελεύθερα, με νέο Πανελλήνιο ρεκόρ, στα 100μ ελεύθερα και αργυρό μετάλλιο στα 100μ πρόσθια, ο Χαράλαμπος Κοκκίνης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 400μ μικτή ατομική και το αργυρό στα 200μ πρόσθια. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων –Νεανίδων ξεχωρίζουν οι Α. Κοντόπουλος με 1η νίκη στα 1500μ ελεύθερα και 2η νίκη στα 400μ ελεύθερα, Τ. Κοτζιάς με 2η νίκη στα 100μ, 200μ και στα 50μ ελεύθερα, Χ. Σοφοκλέους με 3η νίκη στα 100μ, 200μ ύπτια και στα 20μ μικτή ατομική και Γ. Γκλιάτης με 3η νίκη στα 200μ ύπτια.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών–Γυναικών ο Στέφανος Παπαδάτος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ πρόσθια και το αργυρό μετάλλιο στα 200μ μικτή ατομική.

1987

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων, ο Σταύρος Καραβασιλειάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 50μ ελεύθερα, με νέο Πανελλήνιο ρεκόρ, στα 100μ ελεύθερα και αργυρό μετάλλιο στα 100μ πρόσθια, ο Χαράλαμπος Κοκκίνης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 400μ μικτή ατομική και το αργυρό στα 200μ πρόσθια. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων –Νεανίδων ξεχωρίζουν οι Α. Κοντόπουλος με 1η νίκη στα 1500μ ελεύθερα και 2η νίκη στα 400μ ελεύθερα, Τ. Κοτζιάς με 2η νίκη στα 100μ, 200μ και στα 50μ ελεύθερα, Χ. Σοφοκλέους με 3η νίκη στα 100μ, 200μ ύπτια και στα 20μ μικτή ατομική και Γ. Γκλιάτης με 3η νίκη στα 200μ ύπτια.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών–Γυναικών ο Στέφανος Παπαδάτος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 200μ πρόσθια και το αργυρό μετάλλιο στα 200μ μικτή ατομική.

1990

Στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου αναλαμβάνει έφορος του τμήματος ο Διονύσης Κοκκίνης (μετέπειτα μέλος του Δ.Σ.). Καλούνται και συμμετέχουν στην Εθνική ομάδα οι : Παπαδάτος Σ., Παλαιοκρασσάς Ν. (Άνδρες), Κοκκίνης Χ., Αντωνίου Κ.(Νέοι-Νεανίδες), και Φουτούχος Α., Μπρούσαλης Δ.(Παίδες).

Έρχονται από τις Η.Π.Α., όπου σπουδάζουν, οι αθλητές μας Νίκος Παλαιοκρασσάς, Χάρης Σοφοκλέους και Γιάννης Γκλιάτης, οι οποίοι και θα ενισχύσουν την ομάδα μας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Open. Στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα, στο Βέλγιο, συμμετέχει ο Χαράλαμπος Κοκκίνης καταλαμβάνοντας την 6η θέση στα 200μ μικτής ατομικής.

Στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα οι αθλητές μας καταλαμβάνουν τις εξής θέσεις:

  • Παλαιοκρασσάς Νίκος 1η νίκη στα 50 μ ελεύθερα,
  • Παπαδάτος Στέφανος 1η νίκη στα 200μ πρόσθια, στην Κατηγορία Open
  • Αντωνίου Κατερίνα 2η νίκη στα 200μ πρόσθια, στην Κατηγορία Νεανίδων
  • Κοκκίνης Χαράλαμπος 2η νίκη στα 400μ μικτής ατομικής και 3η νίκη στα 200μ μικτής ατομικής
  • Σοφοκλέους Χρήστος 3η νίκη στα 100μ πρόσθια
  • Φουτούχος Αντώνης 3η νίκη στα 50μ ελεύθερα

1991

Δημιουργείται η πρώτη κολυμβητική ομάδα που αποτελείται από παιδιά της Βουλιαγμένης. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών–Γυναικών διακρίνονται οι Νίκος Παλαιοκρασσάς (Β΄νίκη στα 50μ και 100μ ελεύθερα) και η Κατερίνα Αντωνίου (Β΄νίκη στα 100μ πρόσθια).

1992

Η χρονιά σημαδεύεται από την εξαιρετική εμφάνιση του Πρωταθλητή μας Νίκου Παλαιοκρασσά με την Εθνική ομάδα σε διεθνείς αγώνες στην Αυστρία, όπου καταρρίπτει 2 φορές το Πανελλήνιο ρεκόρ των 100μ, σε κολυμβητήριο 25μ και κατακτά επίσης 2 χρυσά μετάλλια στα 50μ και 100μ ελεύθερο, στο Χειμερινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Κορυφαία όμως στιγμή για τον αθλητή μας και τον Όμιλο είναι η συμμετοχή του με την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας μας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και γίνεται ο πρώτος και μοναδικός, έως τώρα κολυμβητής του Ομίλου, που παίρνει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα οι αθλητές μας καταλαμβάνουν τις εξής θέσεις :

  • Νίκος Παλαιοκρασσάς, 1η νίκη, στα 50μ ελεύθερα, στην κατηγορία Open
  • Βασίλης Καπενής, 2η νίκη, στην κατηγορία Νέων
  • Μανώλης Σιγάλας, 3η νίκη
  • Αντώνης Φουτούχος, 3η νίκη

1993

Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου αποχωρεί από την εφορεία του Τμήματος ο Διονύσης Κοκκίνης έχοντας συνδέσει τη θητεία του με μια λαμπρή και εξαιρετικά γόνιμη περίοδο του τμήματος. Τον διαδέχεται η Ελένη Τσίκλου (μέλος του Δ.Σ.) με συνεργάτες τον ίδιο και την Έφη Κλιμάκη.

1994

Αποχωρεί από την εφορεία του τμήματος η Ελένη Τσίκλου και τη διαδέχεται η Έφη Κλιμάκη. Στη προπονητική ομάδα συμμετέχει η παλαιά πρωταθλήτρια κολύμβησης και καθηγήτρια Σωματικής Αγωγής Καίτη Μπαξεβανέλλη. Στον αγωνιστικό τομέα διακρίνονται και κατακτούν μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα οι κολυμβητές Δ. Μαχαιράς και Μ. Σιγάλας, Ν. Παλαιοκρασσάς, Ε. Βιβιλάκη, Ε. Κοκκίνη, Β. Κλιμάκη και Ι. Καρανάσιου.

1995

Τη χρονιά αυτή ολοκληρώνεται η μεταφορά του τμήματος στη Βουλιαγμένη και στο κολυμβητήριο του Ομίλου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία και τη δυνατότητα στα παιδιά της περιοχής να συμμετάσχουν σε αυτό και να γευθούν διακρίσεις κι επιτυχίες. Στον αγωνιστικό τομέα και στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα διακρίνονται ο Δημήτρης Μαχαίρας, που κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερα, στα 200μ μικτή ατομική και 400μ ελεύθερα (κατηγορία παμπαίδων) και οι Κρυσταλλία Διαμαντίδη, Ελένη Πάνου, Άννα Σώχου, Κορίνα Καλαϊτζή, που κατακτούν το χάλκινο μετάλλιο στα 4×100 μικτή ομαδική (κατηγορία παγκορασίδων).

1996

Στον αγωνιστικό τομέα οι επιτυχίες των κολυμβητών μας περιορίζονται στη συμμετοχή της Βάσιας Κλιμάκη στο Μεσογειακό Κύπελλο Comen, όπου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 200μ πεταλούδα και το χάλκινο στα 100μ πεταλούδα, στο Χειμερινό Πρωτάθλημα κατηγοριών.

1998

Τη χρονιά αυτή ξεκινά μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Τμήματος, με σειρά εκδηλώσεων, σύνδεση του με τις Χειμερινές Αθλητικές Σχολές, επέκτασης των προπονήσεων και στο κολυμβητήριο του Α.Κοσμά, με καθημερινή γυμναστική κ.λ.π.

Έφορος αναλαμβάνει προσωρινά και πάλι ο Πάνος Ιωαννίδης, ενώ σύντομα τον διαδέχεται ο Δημήτρης Ασημάκης. Προπονητές είναι ο Νίκος Δάρρας, ο οποίος διαδέχεται την Καίτη Μπαξεβανέλλη, και η Λιάνα Δήμα – και οι δυο πρώην μέλη των ομάδων πόλο του Ομίλου και καθηγητές Σωματικής Αγωγής.

1999

Συνεχίζεται η προσπάθεια δημιουργίας νέας αξιόμαχης κολυμβητικής ομάδας, με την αδιάκοπη λειτουργία των Αθλητικών Σχολών.

2000

Οι κολυμβητές του Τμήματος συμμετέχουν με επιτυχία σε διασυλλογικούς και αγώνες προ-αγωνιστικών κατηγοριών, τα “Τζελάτεια” κ.λ.π. Στο τέλος της περιόδου αποχωρεί ο Έφορος Δημήτρης Ασημάκης και τον διαδέχεται η Ελένη Τσίκλου, μέλος του Δ.Σ.

2001 - 2003

Η συμμετοχή των κολυμβητών του Τμήματος σε διασυλλογικούς αγώνες, αλλά και σε χειμερινά πλέον πρωταθλήματα συνεχίζεται με επιτυχία.

2004 - 2005

Το Τμήμα ενισχύεται με νέους ελπιδοφόρους κολυμβητές. Στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα διακρίνονται κατακτώντας μετάλλια ή συμμετέχοντας στους τελικούς των αγωνισμάτων τους, οι :

  • Τριαντάφυλλος Πλωμαρίτης, Χρυσό μετάλλιο στα 200μ, 100μ, 50μ ελεύθερα (ΝΠΡ), στην κατηγορία Παμπαίδων
  • Μιχάλης Κικιλής, Αργυρό μετάλλιο στα 50μ και χάλκινο στα 100μ ελεύθερα, στην κατηγορία Παμπαίδων

Έφορος του Τμήματος αναλαμβάνει ο Χαράλαμπος Φωτόπουλος (πρόεδρος του Ν.Ο.Β.), με συνεργάτιδα την Λυδία Αργυροπούλου, ενώ στην προπονητική ομάδα εντάσσεται, μαζί με την Λιάνα Δήμα και τον Γιώργο Πόπωτα, ο Θοδωρής Αράπης, καθηγητής Σωματικής Αγωγής.

2006

Η ανοδική πορεία του Τμήματος συνεχίζεται με θαυμαστή παρουσία των κολυμβητών μας στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, όπου διακρίνονται στην κατηγορία Παίδων-Κορασίδων οι :

  • Μιχάλης Κικιλής: Χρυσό μετάλλιο στα 200μ ελεύθερα και 50μ πεταλούδα και Χάλκινο στα 100μ πεταλούδα
  • Τριαντάφυλλος Πλωμαρίτης: Χρυσό μετάλλιο στα 400μ ελεύθερα, Αργυρό στα 100μ ελεύθερα και Χάλκινο στα 400μ μικτή.
  • Άρης Πλωμαρίτης: Χάλκινο μετάλλιο στα 200μ και 400μ μικτή ατομική
  • Αγγελική Ντιούκα: Αργυρό μετάλλιο στα 50μ, 100μ και 200μ πρόσθια
  • Δημήτρης Λεβέντης: Χάλκινο μετάλλιο στα 200μ πρόσθια.

Τη χρονιά αυτή καλούνται οι Μιχάλης Κικιλής και Τριαντάφυλλος Πλωμαρίτης στην Εθνική μας ομάδα.

Είναι ένα ξεχωριστό επίτευγμα των άξιων αθλητών μας και μια μεγάλη, μετά από πολλά χρόνια, επιτυχία του Τμήματος και του Ομίλου.

2007

Στον αγωνιστικό τομέα λάμπουν για μια ακόμη φορά τα αστέρια των Μιχάλη Κικιλή και Τριαντάφυλλου Πλωμαρίτη που πλαισιώνονται από άλλους επίσης άξιους αθλητές με σημαντικές και πολλές επιτυχίες. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μετάλλια κατακτούν οι :

  • Μιχάλης Κικιλής: Χρυσό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερα και 100μ πεταλούδα και αργυρό στα 50μ ελεύθερα, κατηγορία Παίδων
  • Τριαντάφυλλος Πλωμαρίτης: Χρυσό μετάλλιο στα 200μ ελεύθερα και Χάλκινο στα 400μ ελεύθερα, κατηγορία Παίδων
  • Αλέξανδρος Θεοχάρης: Χάλκινο μετάλλιο στα 4×100μ μικτή ομαδική, κατηγορία Παίδων
  • Δημήτρης Λεβέντης: Χάλκινο μετάλλιο στα 4×100μ μικτή ατομική, κατηγορία Παίδων

Προπονητές

Αγωνιστική
Σπήλιος Μεσσήνης
Προ-αγωνιστική
Σπύρος Μεσσήνης
Προ-αγωνιστική
Σβετλάνα Ιβάνοβα
Επίλεκτα
Νάνσυ Κανελλοπούλου
Σχολές / Υπεύθυνη Τμήματος
Πέπη Στάμνου
Έφορος
Γιώργος Βελλίδης

Αγωνιστική Ομάδα

Παίχτης 1
Όνομα Επίθετο
Παίχτης 2
Όνομα Επίθετο
Scroll to Top