Ιστιοπλοΐα

Γενικά

Το άθλημα της Ιστιοπλοΐας συνδυάζει δύο από τους βασικούς σκοπούς του Ομίλου, τον αθλητισμό και την αγάπη για τη θάλασσα. Για τον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης είναι ένα τμήμα με μεγάλη ιστορία και πολλές επιτυχίες, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου στην Ατλάντα το 1996 από τον – τότε αθλητή του Ομίλου μας – Νίκο Κακλαμανάκη.

Ο Όμιλος διατηρεί αγωνιστικά τμήματα Ιστιοπλοΐας Τριγώνου, τα οποία σημειώνουν συνεχώς μεγάλες επιτυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Περιηγηθείτε στις σελίδες της Ιστιοπλοΐας για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία, τις ομάδες και το αγωνιστικό πρόγραμμα του τμήματος.

Περιεχόμενα

Ιστορία

Συνοπτικό απόσπασμα από το Ιστορικό Λεύκωμα του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης “Αναζητώντας το Αθλητικό Ιδεώδες”, που συνέγραψε ο κ. Πάνος Ιωαννίδης και το οποίο παρουσιάστηκε επισήμως τον Ιούλιο του 2008, στο πλαίσιο εορτασμού των 70 χρόνων του Ομίλου. 

1966

Δημιουργείται για πρώτη φορά το τμήμα Ιστιοπλοΐας, με επιτροπή τα μέλη του Ομίλου Φ. Γιαννουλόπουλο, Ι. Γουνελά, Α. Μπακούση και Χ. Σοφοκλέους.

1967

Ο Όμιλος εγγράφεται μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, η οποία παραχωρεί 4 σκάφη τύπου “Optimist” έναντι συμβολικού τμήματος. Το ξεκίνημα αυτό ωστόσο δεν είχε συνέχεια.

1976

Γίνεται νέα προσπάθεια οργάνωσης του τμήματος με επιτροπή τα μέλη του Ομίλου Δ. Μπουμπού και Κ.Χαρώνη. Παραχωρούνται στον Όμιλο δυο ακόμα σκάφη τύπου “Lighting”. Και πάλι η δραστηριότητα του τμήματος ήταν μικρή.

1979

Με πρωτοβουλία του Γενικού Αρχηγού Αθλητικών Τμημάτων Πάνου Ιωαννίδη, αποφασίζεται η συστηματική λειτουργία του Ιστιοπλοϊκού τμήματος του Ομίλου. Ο Πρόεδρος του Ομίλου Γιώργος Καμπάνης, μαζί με όλο το ΔΣ στηρίζουν το νέο αυτό ξεκίνημα παρόλο που σκάφη, αθλητές και εξοπλισμός … δεν υπήρχαν !

Πρώτοι προπονητές του τμήματος αναλαμβάνουν οι Λάκης Κυριακίδης, γνωστός ιστιοπλόος της εποχής καθώς και ο μετέπειτα Πρόεδρος του Ν.Ο.Π.Φαλήρου και της Ε.Ι.Ο. Νίκος Σαρικαβάζης. Τα πρώτα σκάφη που αποκτά το τμήμα είναι, φυσικά, “Optimist”, 5 Ελληνικά ξύλινα σκαριά. Οι πρώτοι οπτιμίστες και σκαπανείς του τμήματος ήταν οι: Γιώργος Βαρελτζίδης, Γιάννης Δεληκανάκης, Κωστής Ιωαννίδης, Κέλλυ Καλογερά, Αλέξανδρος Κοννίδας, Γιάννης Κοννίδας, Βαγγέλης Μαστρογιάννης, Παναγιώτης Μαστρογιάννης, Νίκος Μπαρτής, Νίκος Σπυρόπουλος, Σοφία Σπυροπούλου, Κώστας Σταμπουλόπουλος.

Την ίδια χρονιά και με δύο μόνο μήνες προπόνηση, τέσσερις “νεοσσοί” του τμήματος οι Αλέξανδρος και Γιάννης Κοννίδας, Νίκος και Σοφία Σπυροπούλου, τολμούν και συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της κλάσης “Optimist”, που διεξάγεται τον Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη.

1980

Το τμήμα αποκτά “αποκλειστικό” έφορο με τον Πάνο Ιωαννίδη που συγκέντρωνε τις ιδιότητες του Γ.Α.Α. Τμημάτων του εφόρου κολύμβησης και του εφόρου υδατοσφαίρισης (!) να παραδίδει τη σκυτάλη στον Γιάννη Ξανθάκο, μέλος του Δ.Σ. Ο Λάκης Κυριακίδης, έχοντας την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής Ανοιχτής Θαλάσσης του Ομίλου, που είχε εν τω μεταξύ δημιουργηθεί, παραδίδει την τεχνική ηγεσία του τμήματος στον καταξιωμένο προπονητή και ιστιοπλόο Γιάννη Σπέη.

Το υλικό του τμήματος εμπλουτίζεται με 3 ολοκαίνουργια σκάφη τύπου “Laser”, με τους Γιάννη Κοννίδα, Γιώργο Βαρελτζίδη και Γιάννη Δεληκανάκη να γίνονται οι πρώτοι “λεϊζερίστες” του Ομίλου.

Αγωνιστικά οι ιστιοπλόοι μας, παίρνουν μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα “Optimist” που γίνεται στον Ν.Ο.Π. Φαλήρου με συμμετοχή 140 σκαφών και κατακτούν, για πρώτη φορά, θέσεις κατάταξης σε αγώνα πρωταθλήματος (στη Θεσσαλονίκη δεν είχαν τερματίσει λόγω καταιγίδας) και μάλιστα με σκάφη ακατάλληλα για αγωνιστική χρήση. Οι αθλητές αυτοί και οι θέσεις που πήραν ήταν οι: Αλέξανδρος Κοννίδας 17ος , Κωστής Ιωαννίδης 48ος, Γιώργος Βαρελτζίδης 68ος, Νίκος Σπυρόπουλος 87ος, Κώστας Σταμπουλόπουλος 102ος.

1981

Η χρονιά αυτή βρίσκει το τμήμα με νέο προπονητή : το Γιάννη Σπέη διαδέχεται ο Μανώλης Ιωαννίδης, ιστιοπλόος ο ίδιος αλλά και σπουδαστής γεωπονικής. Ένας νέος άνθρωπος που έχει στόχους και όραμα. Βάζει τους δικούς του κανόνες και απαιτεί δουλειά και πειθαρχία, χωρίς να γίνεται δυσάρεστος. Αντίθετα, όλοι ακολουθούν το πρόγραμμά του και πολλοί είναι αυτοί που τον θυμούνται, ακόμα και τώρα, για τα όσα τους έμαθε.

Την άνοιξη του ίδιου χρόνου γίνεται η πρώτη μεγάλη παραλαβή αθλητικού υλικού του τμήματος : 10 ολοκαίνουργια “Optimist” (μάρκας Falsned- Δανίας) καταφθάνουν στον Όμιλο και παραδίδονται μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα, στους ευτυχείς ιστιοπλόους. Για την απόκτηση αυτών των σκαφών, πολύτιμη υπήρξε η συμβολή του αείμνηστου μέλους και μετέπειτα προέδρου Νίκου Τριανταφυλλάκη, ο οποίος ήταν και ο αντιπρόσωπος Δανικού οίκου στην Ελλάδα. Ήταν μια προμήθεια σκαφών που και με τα σημερινά δεδομένα του Ομίλου μπορεί να θεωρηθεί ως εξαιρετικά πλουσιοπάροχη, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη του τμήματος.

Στον αγωνιστικό τομέα ο Όμιλος κατακτά την πρώτη Πανελλήνια νίκη του στο πρωτάθλημα των “Optimist” ! Είναι ο Αλέξανδρος Κοννίδας που καταλαμβάνει τη 2η θέση, μεταξύ 120 σκαφών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τέσσερα με τους ιστιοπλόους μας Κωστή Ιωαννίδη και Νίκο Σπυρόπουλο.

Συμμετοχή όμως υπήρξε, για πρώτη φορά και στην κλάση σκαφών “Laser”, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όπου πήραν μέρος 56 σκάφη. Ορισμένοι μάλιστα αθλητές μας λόγω της μικρής ηλικίας και κατά συνέπεια του μικρού τους βάρους, έτρεξαν…σε ζεύγη ! Τα αποτελέσματα αυτών των πρώτων “λεϊζεριστών” του Ομίλου, ήταν: Γιώργος Βαρελτζίδης 26ος, Κωστής Ιωαννίδης – Νίκος Σπυρόπουλος 29ος, Βαγγέλης Οικονόμου 30ος, Ανδρέας Φιλίππου 38ος, Γιάννης Κοννίδας 40ος

1982

Έφορος του τμήματος αναλαμβάνει ο Κώστας Κοννίδας, μέλος και πατέρας των σκαφών Α. και Γ. Κοννίδα. Την εποχή αυτή πολύ κοντά στο τμήμα βρίσκονται και οι γονείς των αθλητών, που ακολουθούν κατά πόδας όλες τις μετακινήσεις των παιδιών τους, κουβαλώντας επίσης σκάφη, άλμπουρα, πανιά κ.λ.π. Ενδιαφέρον για το τμήμα εξακολουθούσε να δείχνει και ο πρώτος προπονητής του, ο Λάκης Κυριακίδης, ο οποίος είχε δημιουργήσει την Ιστιοπλοϊκή Σχολή Ανοιχτής Θαλάσσης του Ομίλου. Για ένα- δυο καλοκαίρια μάλιστα είχε το σκάφος της Σχολής δεμένο στην άκρη του μόλου και κάποια απογεύματα, που υπήρχε χώρος, έβγαζε βόλτες τους μικρούς οπτιμίστες, στον κόλπο και τις Φλέβες και τους έδινε την ευκαιρία να νιώθουν “καπετάνιοι” και να ονειρεύονται ταξίδια μακρινά !

1983

Το τμήμα προχωρεί σε μια νέα, για τον Όμιλο, κλάση σκαφών. Παραλαμβάνονται 3 ολοκαίνουργια “420” που στελεχώνονται από τους πρώην “Οπτιμιστές” Αλέξανδρο Κοννίδα, Γιάννη Κοννίδα, Κωστή Ιωαννίδη, Βασίλη Μυλωνάδη και Γιώργο Βαρελτζίδη- Κώστα Σταμπουλόπουλο.

1984

Έφορος του τμήματος αναλαμβάνει ο Α. Χάλαρης, μέλος. Μέσα στον ίδιο χρόνο όμως έφοροι του τμήματος αναλαμβάνουν, μετά τον Α. Χάλαρη, ο Λεωνίδας Μυλωνάδης (μέλος και πατέρας του ιστιοπλόου μας Βασίλη Μυλωνάδη) και εν συνέχεια ο Κώστας Στεργιόπουλος, μετέπειτα πρόεδρος του Ομίλου. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σκαφών “420” γίνεται στον Όμιλο.

1985

Έφορος του Τμήματος αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Γιουβάνογλου, μέλος και ιστιοπλόος ο ίδιος, ανοικτής θάλασσας.

1986

Η χρονιά σηματοδοτείται από την αποχώρηση από την ενεργό δράση κάποιων από τους πρώτους ιστιοπλόους του τμήματος όπως οι Κωστής Ιωαννίδης, Βασίλης Μυλωνάδης, Γιώργος Κοκολέτσος, Γιώργος Βαρελτζίδης.

1987

Γίνεται αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του τμήματος. Ο επί 6ετία προπονητής του Μανώλης Ιωαννίδης αποχωρεί λόγω στράτευσης και τη θέση του αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Ρωμαίος, έμπειρος ιστιοπλόος και προπονητής που επρόκειτο να προσφέρει τις υπηρεσίες του για περισσότερα από 14 χρόνια.

Τη διοίκηση του Τμήματος αναλαμβάνουν τα μέλη του Ομίλου, Μπρούνο Ορτολάνο και Δημήτρης Λαφαζάνης. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα “Optimist” ο Βασίλης Πορτοσάλτε ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδας.

1988

Το τμήμα μεγαλώνει, οι αθλητές πληθαίνουν και ο Βαγγέλης Ρωμαίος αποκτά συνεργάτη-βοηθό : είναι ο Δημήτρης Αλεβιζάκης, ιστιοπλόος και φοιτητής της Γυμναστικής Ακαδημίας, που πρόκειται κι αυτός να συντροφεύσει το τμήμα για πολλά χρόνια και να γίνει εξ ίσου χρήσιμος και αγαπητός.

Ανατίθεται στον Όμιλο η οργάνωση των Ιστιοπλοϊκών Μεσογειακών του 1991.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, Κλάσης Σκαφών “420”, οι Νότης Μαυριάς – Ντένης Ζησόπουλος καταλαμβάνουν την 3η θέση, ενώ στο Πρωτάθλημα Κλάσης Σκαφών “DIV II” και “Mistral” (ιστιοσανίδα) ο Νίκος Κακλαμανάκης ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδας και ο Γιάννης Αναγνωστάκης καταλαμβάνει την 3η θέση.

Παρ’ όλες τις νίκες του όμως, ο Κακλαμανάκης, αποκλείεται κατά τρόπο άδικο από την Εθνική Ολυμπιακή Ιστιοπλοϊκή ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

1989

 Οι προσπάθειες αθλητών, προπονητών και διοικούντων φέρνουν τους καρπούς τους, με σημαντικότερες τις μεγάλες επιτυχίες αυτές του Βασίλη Πορτοσάλτε – που κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Σκαφών “Optimist”, στη Σουηδία – και του Νίκου Κακλαμανάκη που κατακτά, επίσης τα αργυρά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κλάσης “DIV II”.

Ο Οδυσσέας Παπαδόπουλος κατακτά επίσης την 7η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκαφών “Laser Radial” και τη 10η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, της ίδιας κλάσης. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλάσης σκαφών “Laser Radial” ο Οδυσσέας Παπαδόπουλος ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδας ενώ στα Πρωταθλήματα κλάσης σκαφών “DIV II” και “Mistral” (ιστιοσανίδα) ο Νίκος Κακλαμανάκης και ο Χάρης Σαββάκης, αντίστοιχα, κατακτούντο χρυσό μετάλλιο.

1990

Λάμπει το αστέρι του αθλητή μας Οδυσσέα Παπαδόπουλου ο οποίος στο Europa Cup καταλαμβάνει την Α΄ θέση στα σκάφη τύπου “Laser Radial”. Στους ίδιους αγώνες ο Νίκος Κακλαμανάκης καταλαμβάνει την 3η θέση, στις ιστιοσανίδες “Lechner”.

Ανατίθεται στον Όμιλο ο διεθνείς αγώνας “Eurolymp”. Οι αγώνες αφορούσαν τις κλάσεις σκαφών “470”, “Laser”, “Lechner” (ιστιοσανίδα), συμμετείχαν 17 κράτη με 165 συνολικά σκάφη και η όλη διοργάνωση στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Ήταν οι πρώτοι διεθνείς Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες που γίνονταν στον Όμιλο, από τη εποχή της ίδρυσης του Ιστιοπλοϊκού μας τμήματος, γι’ αυτό και η κινητοποίηση των μελών μας και η συμβολή τους στην καλή εικόνα και θαυμάσια διεθνή οργανωτική παρουσία του Ομίλου είχε ιδιαίτερη αξία.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλάση Σκαφών “Lechner” (Ιστιοσανίδα) ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το Χρυσό μετάλλιο.

Διεθνείς Συμμετοχές και Διακρίσεις:

  • Οδυσσέας Παπαδόπουλος: 1η θέση στο Europa Cup Laser Radial και 1η θέση στο Γαλλικό Πρωτάθλημα Open
  • Νίκος Κακλαμανάκης: 1η θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες Lechner
  • Νόνικα Οικονομοπούλου: 1η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες Optimist
  • Βασίλης Πορτοσάλτε: 4η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες Optimist

1991

 Ο Όμιλος μας βραβεύεται από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, ως πολυνίκης Όμιλος για το 1990 και για την “ενεργό συμμετοχή του και επιτυχή διοργάνωση της «Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Εβδομάδας Eurolymp Αθηνών» που έγινε στον Όμιλο τον περασμένο χρόνο”. Βραβεύονται, ακόμα για τις επιτυχίες τους, οι ιστιοπλόοι μας Οδυσσέας Παπαδόπουλος, Νίκος Κακλαμανάκης και Νόνικα Οικονομοπούλου.

Την εφορεία του τμήματος αναλαμβάνει αποκλειστικά ο Μπρούνο Ορτολάνο, λόγω αποχώρησης του Δημήτρη Λαφαζάνη, για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Πριν αποχωρήσει όμως από την Εφορεία φροντίζει και πετυχαίνει τη δωρεά – προσφορά της αυτοκινητοβιομηχανίας FIAT, ενός ημιφορτηγού “Ducato” για τις ανάγκες του Τμήματος. Το αυτοκίνητο αυτό, 16 χρόνια μετά και έχοντας εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στις ρόδες του, εξακολουθεί να προσφέρει… αγόγγυστα τις πολύτιμες υπηρεσίας του !

Αναλαμβάνει ως συνεργάτης-βοηθός των προπονητών Β. Ρωμαίου και Δ. Αλεβιζάκη ο παλαιός πρωταθλητής μας Κωστής Ιωαννίδης, με αρμοδιότητα την προαγωνιστική ομάδα.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Lechner ο Νίκος Κακλαμανάκης, κατακτά την 1η θέση και ο Χάρης Σαββάκης την 1η θέση στους Νέους.

Διεθνείς Συμμετοχές και Διακρίσεις:

  • Οδυσσέας Παπαδόπουλος: Europa Cup – Laser Radial 1η θέση (για 2η συνεχή χρονιά)
  • Νόνικα Οικονομοπούλου: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Optimist, 5η θέση.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Πραγματοποιούνται στον Όμιλο οι Μεσογειακοί Αγώνες Ιστιοπλοΐας (κλάσης σκαφών “Laser”, “470”, “Lechner”) που αποτελούν το κυρίαρχο ιστιοπλοϊκό γεγονός της χρονιάς, προβάλλοντας τον Όμιλο και τη Βουλιαγμένη σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συμμετέχουν διάσημοι ευρωπαίοι ιστιοπλόοι, με πρωταγωνιστές τους Γάλλους και Ιταλούς αθλητές. Οι αγώνες διοργανώνονται από την Ε.Ι.Ο. με μεγάλη οργανωτική επιτυχία και δίνουν τη δυνατότητα στον Όμιλο να πραγματοποιήσει σημαντικά έργα, με πρώτα την κατασκευή αποθηκών και υπόστεγων του ιστιοπλοϊκού τμήματος, εκεί όπου προηγουμένως υπήρχαν κερκίδες για την παρακολούθηση – παλαιότερα – αγώνων του Θαλάσσιου Σκι, καθώς επίσης και της προ αυτών, μεγάλης γλίστρας για τα ιστιοπλοϊκά μας σκάφη. Έργα που συντέλεσαν στην ανάπτυξη του τμήματος και τη βελτίωση της εικόνας του Ομίλου. Ήταν η μεγαλύτερη ιστιοπλοϊκή διεθνής εκδήλωση που είχε γίνει, μέχρι τότε, στον Όμιλο και τη Βουλιαγμένη.

1992

Η χρονιά ανοίγει με τη σημαντική επιτυχία της Νόνικας Οικονομοπούλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σκαφών Optimist, η οποία καταλαμβάνει τη 3η θέση, επί 73 σκαφών, σε έναν αγώνα που συμμετείχαν οι Εθνικές ομάδες Ιαπωνίας, Αργεντινής και Σιγκαπούρης. Ο Νίκος Κακλαμανάκης καταλαμβάνει την 4η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο “Σιάμ”, στα σκάφη Lechner, που γίνεται στην Ταϊλάνδη και την 1η θέση στον διεθνή Ιστιοπλοϊκό αγώνα “Athens Eurolymp Week 1992”, στο Φαληρικό Δέλτα. Επίσης ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδας στην κλάση σκαφών Lechner.

1993

Διοργανώνονται και πάλι στον Όμιλο οι Διεθνείς Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες “Eurolymp”. Στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα, στο Grand Motle (Γαλλία), ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το Χρυσό μετάλλιο, προσφέροντας στον Όμιλο και την Ελλάδα μια ακόμη μεγάλη διεθνή επιτυχία. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σκαφών “420”, ο Βασίλης Πορτοσάλτε κατακτά την 1η θέση και ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδας.

1994

Η χρονιά σηματοδοτείται από την κατάκτηση της 1ης θέσης στην Παγκόσμια κατάταξη της Ολυμπιακής κατηγορίας σκαφών Mistral, από τον πρωταθλητή μας Νίκο Κακλαμανάκη και των Χρυσών μεταλλίων που παίρνει στο Πανευρωπαϊκό και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Επίσης διακρίνονται και κατακτούν μετάλλια οι:

  • Οδυσσέας Παπαδόπουλος : Χρυσό στους Βαλκανικούς Αγώνες και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και Χάλκινο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες σκαφών Laser
  • Έφη Μαντζαράκη : Χρυσό στους Βαλκανικούς Αγώνες και Αργυρό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σκαφών Laser
  • Αγγελική Σκαρλάτου : Χρυσό στους Βαλκανικούς Αγώνες Mistral
  • Νόνικα Οικονομοπούλου : Αργυρό στους Πανελλήνιους Αγώνες Europe
  • Μάκης Νικολαΐδης : Χάλκινο στους Βαλκανικούς και στους Πανελλήνιους Αγώνες Optimist
  • Αιμιλία Παπαγεωργίου : Χάλκινο μετάλλιο στους Πανελλήνιους Αγώνες Optimist

1995

Η ανοδική πορεία του τμήματος συνεχίζεται με μεγάλες επιτυχίες των ιστιοπλόων μας:

  • κορυφαίος πρωταγωνιστής των πρωταθλητών μας είναι ο Νίκος Κακλαμανάκης, που καταλαμβάνει και πάλι την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της κλάσης σκαφών Mistral, κατακτά επίσης το Χρυσό μετάλλιο στους Προ-Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σαβάνα, το Αργυρό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το Χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό και το Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
  • Επίσης, η Αγγελική Σκαρλάτου κατακτά το Αργυρό μετάλλιο, στους Βαλκανικούς αγώνες και το Χρυσό στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κλάση σκαφών Mistral.
  • Η Έφη Μαντζαράκη κατακτά το Χρυσό μετάλλιο, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων, το Αργυρό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεότητας, το Αργυρό στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών και το Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser.
  • Η Σταυρούλα Πασσά, στην ίδια κλάση σκαφών, κατακτά το Αργυρό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Νεανίδων και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων , το Αργυρό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών και το Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων.
  • Ο Οδυσσέας Παπαδόπουλος, στην κλάση σκαφών Finn, κατακτά το Αργυρό μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες, το Χρυσό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων και το Χάλκινο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών.
  • Οι Γιώργος και Αλφόνσο Παναγιωτίδης κατακτούν το Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων, στην κλάση σκαφών 470.
  • Η Νόνικα Οικονομοπούλου κατακτά το Αργυρό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων, στα Europe, και η Μαρία Οικονομοπούλου με την Ελένη Πάνου κατακτούν το Αργυρό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών και Νεανίδων, στα 420.

1995

Η ανοδική πορεία του τμήματος συνεχίζεται με μεγάλες επιτυχίες των ιστιοπλόων μας:

  • κορυφαίος πρωταγωνιστής των πρωταθλητών μας είναι ο Νίκος Κακλαμανάκης, που καταλαμβάνει και πάλι την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της κλάσης σκαφών Mistral, κατακτά επίσης το Χρυσό μετάλλιο στους Προ-Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σαβάνα, το Αργυρό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το Χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό και το Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
  • Επίσης, η Αγγελική Σκαρλάτου κατακτά το Αργυρό μετάλλιο, στους Βαλκανικούς αγώνες και το Χρυσό στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κλάση σκαφών Mistral.
  • Η Έφη Μαντζαράκη κατακτά το Χρυσό μετάλλιο, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων, το Αργυρό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεότητας, το Αργυρό στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών και το Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser.
  • Η Σταυρούλα Πασσά, στην ίδια κλάση σκαφών, κατακτά το Αργυρό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Νεανίδων και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων , το Αργυρό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών και το Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων.
  • Ο Οδυσσέας Παπαδόπουλος, στην κλάση σκαφών Finn, κατακτά το Αργυρό μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες, το Χρυσό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων και το Χάλκινο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών.
  • Οι Γιώργος και Αλφόνσο Παναγιωτίδης κατακτούν το Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων, στην κλάση σκαφών 470.
  • Η Νόνικα Οικονομοπούλου κατακτά το Αργυρό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων, στα Europe, και η Μαρία Οικονομοπούλου με την Ελένη Πάνου κατακτούν το Αργυρό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών και Νεανίδων, στα 420.

Η χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί από τις πιο γόνιμες και αποδοτικές για το τμήμα, από την εποχή της δημιουργίας του στον Όμιλο. Γι’ αυτό και θυμίζουμε ότι προπονητές είναι οι: Βαγγέλης Ρωμαίος, Δημήτρης Αλεβιζάκης και Βασίλης Χριστοφόρου, ενώ έφορος είναι ο Μπρούνο Ορτολάνο, με τεχνική επιτροπή τους : Αλέκο Σταυρίδη, Φραγκούλη Μαντζαράκη και Παναγιώτη Οικονομόπουλο.

1996

Έφορος του τμήματος αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Κοννίδας, πρώην Πρωταθλητής του Τμήματος, με Τεχνική Επιτροπή τους Μπρούνο Ορτολάνο, Φραγκούλη Μαντζαράκη, Αλέκο Σταυρίδη και Μανώλη Τσιριμωνάκη, παλαιό επίσης ιστιοπλόο μας. Στον αγωνιστικό τομέα ξεχωρίζει η άξια επιλογή του Παγκόσμιου Πρωταθλητή μας Νίκου Κακλαμανάκη και της πρωταθλήτριάς μας Αγγελικής Σκαρλάτου για την Εθνική Ολυμπιακή μας ομάδα που παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και στους Βαλκανικούς Αγώνες, διακρίνονται οι:

  • Έφη Μαντζαράκη: Χρυσά μετάλλια στο Πανελλήνιο Γυναικών-Νεανίδων και στους Βαλκανικούς Αγώνες Laser.
  • Αγγελική Σκαρλάτου: Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mistral.
  • Σταυρούλα Πασσά: Χρυσό μετάλλιο, στο Πανελλήνιο Κορασίδων και τους Βαλκανικούς Αγώνες και Αργυρό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Γυναικών, στα Laser Radial.
  • Αλφόνσο Παναγιωτίδης: Αργυρό μετάλλιο, στο Πανελλήνιο Νέων, στα 470.
  • Ανδρέας Παπαγεωργίου: Χάλκινο μετάλλιο, στο Πανελλήνιο Νέων, στα 470.
  • Βασίλης Πορτοσάλτε: Χάλκινο μετάλλιο, στο Πανελλήνιο Ανδρών, στα 470.
  • Μαρία Οικονομοπούλου: Χάλκινο μετάλλιο, στο Πανελλήνιο Νεανίδων, στα 470.
  • Λαλίνα Πάνου: Χάλκινο μετάλλιο, στο Πανελλήνιο Νεανίδων, στα 470.
  • Γιώργος Παναγιωτίδης: Χρυσό μετάλλιο, στο Πανελλήνιο Νέων-Ανδρών και Αργυρό στους Βαλκανικούς Αγώνες, στα Finn.
  • Οδυσσέας Παπαδόπουλος: Χάλκινο μετάλλιο, στο Πανελλήνιο Ανδρών, στα Finn.
  • Λάζαρος Χαραλαμπίδης: Αργυρό μετάλλιο, στο Πανελλήνιο Παίδων, στα Laser Radial.
  • Νόνικα Οικονομοπούλου: Χάλκινο μετάλλιο, στο Πανελλήνιο Γυναικών, στα Europe.
  • Μάκης Νικολαΐδης: Χάλκινο μετάλλιο, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, στα 420.

Διεθνείς συμμετοχές και διακρίσεις:

  • Νίκος Κακλαμανάκης: 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mistral
  • Αγγελική Σκαρλάτου: 1η θέση στο “Athens Eurolymp Week”, στα Finn
  • Βασίλης Πορτοσάλτε: 3η θέση στο “Athens Eurolymp Week”, στα 470
  • Γιώργος Παναγιωτίδης: 3η θέση στο “Athens Eurolymp Week”, στα Finn
  • Οδυσσέας Παπαδόπουλος: Αργυρό μετάλλιο στο “Athens Eurolymp Week”, στα Finn
  • Σταυρούλα Πασσά: 5η θέση στους Πανευρωπαϊκούς Νεανίδων, στα Laser Radial
  • Λάζαρος Χαραλαμπίδης: 6η θέση στους Πανευρωπαϊκούς Νεανίδων, στα Laser Radial
  • Νόνικα Οικονομοπούλου: 6η θέση στους Πανευρωπαϊκούς Νεανίδων, στα Europe.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΤΛΑΝΤΑ 1996
ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ
Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι ο αθλητής που χάρισε στον Όμιλο το μοναδικό, έως σήμερα, ΧΡΥΣΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ της ιστορίας του. Είναι ο άνθρωπος που έδωσε στον Όμιλο και τη Βουλιαγμένη παγκόσμια λάμψη και αθλητική αναγνώριση. Ο θρίαμβος του Νίκου δεν ήρθε συμπτωματικά και τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα μακράς, συστηματικής και σκληρής προσπάθειας, με στόχο την κορυφή. Πριν από την περίλαμπρη αυτή επιτυχία του είχαν προηγηθεί Παγκόσμιες, Πανευρωπαϊκές και άπειρες Διεθνείς νίκες, που του έδιναν το δικαίωμα να πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, χάρης τις οποίες ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και όλα τα εμπόδια που αντιμετώπισε στην πορεία του προς την αθλητική του παγκόσμια καταξίωση.

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, στο 1979, τον βρίσκουμε να κάνει τα πρώτα του βήματα στο άθλημα που από την αρχή ξεχώρισε και αγάπησε. Ήταν τότε 11 μόλις ετών και πρώτος δάσκαλός του ο πατέρας του Θόδωρος, που, μαζί με την μητέρα του Ρένα και την αδελφή του Μελίνα, αποτελούν πάντοτε το κυριότερο στήριγμά του, σε όλη τη διαδρομή του. Στα 13 του χρόνια παίρνει μέρος στο πρώτο του Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και κατακτά την 1η θέση στους Νέους. Ήταν η αρχή των επιτυχιών και της αμέτρητης συλλογής Χρυσών μεταλλίων.

Το 1986 παίρνει την πρώτη του σημαντική Διεθνή νίκη , κατακτώντας το Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεότητας της IYRU και βάζει υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

Το 1988, χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων αποκλείεται άδικα και αδικαιολόγητα από την Ελληνική Ολυμπιακή αποστολή, γεγονός που του προκαλεί, δίκαια, πίκρα, λύπη και απογοήτευση, που όμως δεν τον εμποδίζουν να συνεχίσει τη μεγάλη του προσπάθεια.

Κατά την περίοδο 1989-1992 κατακτά:

  • Αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Τέξας
  • Χρυσό μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες
  • 9η θέση στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ (1992)
  • Χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Το 1993, κι ενώ έχει ξεκινήσει η περίοδος προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των παιδιών που θέλουν να ακολουθήσουν το συναρπαστικό άθλημα της ιστιοσανίδας. Ζητάει από τον Όμιλο να του διατεθεί χώρος στις εγκαταστάσεις του καθώς και τη χρήση ενός μικρού μέρους, προς την πλευρά του Ομίλου – της αμμουδερής πλαζ στο πλάι, προκειμένου να διευκολύνεται το ξεκίνημα των παιδιών με την ιστιοσανίδα αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερη και καλύτερη επαφή με τον παιδόκοσμο της παραλίας.

Ο Όμιλος δέχεται με χαρά την ωραία πρόταση του Νίκου, όχι όμως και ο Δήμος, ο οποίος απορρίπτει το αίτημα παραχώρησης της πλαζ. Την ίδια χρονιά κατακτά το Χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, το Χάλκινο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες και την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας.

Το 1994 κατακτά την 1η θέση στην Προ-Ολυμπιάδα της Ατλάντα, την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, την 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και την 1η θέση στην Παγκόσμια κατάταξη ιστιοσανίδων της κλάσης «Mistral».

Το 1995 κατακτά και πάλι την 1η θέση στην Προ-Ολυμπιάδα της Σαβάνα – περιοχή του Καναδά όπου θα διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα – τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα , τη 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα , ενώ συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της Παγκόσμιας κατάταξης.

Το 1996 ξεκινά με την κατάκτηση της 1ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και στην Παγκόσμια κατάταξη για να κλείσει με το ΧΡΥΣΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ.

1997

Οι ιστιοπλόοι μας δίνουν το παρόν και συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των διάφορων κλάσεων σκαφών και στους διεθνείς αγώνες με πολλές και σημαντικές επιτυχίες.

Πανελλήνια Πρωταθλήματα

470

  • Έφη Μαντζαράκη – Λαλίνα Πάνου, 1η θέση
  • Μαρία Οικονομοπούλου, 3η θέση (Νεάνιδες)

Mistral (Ιστιοσανίδα)

  • Νίκος Κακλαμανάκης, 1η θέση
  • Αγγελική Σκαρλάτου, 1η θέση
  • Άκης Αργυριάδης, 3η θέση (Παίδες)

Laser (Standard)

  • Λάζαρος Χαραλαμπίδης , 2η θέση στα Europe
  • Νόνικα Οικονομοπούλου, 2η θέση στα Laser Radial
  • Σταυρούλα Πασσά, 2η θέση

Διεθνείς Συμμετοχές και Διακρίσεις

  • Αγγελική Σκαρλάτου: 1η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα και 1η θέση το Eyrolymp Αθήνας, στα Mistral
  • Νίκος Κακλαμανάκης, 6η θέση, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mistral
  • Λάζαρος Χαραλαμπίδης, 4η θέση, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser Standard
  • Νόνικα Οικονομοπούλου, 4η θέση, στο Eurolymp Αθήνας, στα Εurope
  • Έφη Μαντζαράκη – Λαλίνα Πάνου, 2η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα 470
  • Βασίλης Σωτηρίου – Βασίλης Πορτοσάλτε, 2η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα 470.

Έφορος του τμήματος είναι ο Παναγιώτης Οικονομόπουλος και προπονητές ο Βαγγέλης Ρωμαίος, ο Δημήτρης Αλεβιζάκης και ο Βασίλης Χριστοφόρου.

1998

Χρονιά διοικητικών αλλαγών : τον Αλέξανδρο Κοννίδα διαδέχεται ο Αλέξανδρος Σταυρίδης με συνεργάτες τους Φραγκούλη Μαντζαράκη, Θανάση Κακλαμάνο και Χρήστο Αργυριάδη ενώ από την προπονητική ομάδα αποχωρεί ο Δημήτρης Αλεβιζάκης, μετά από μια 10ετή γόνιμη και δημιουργική προσφορά προς το τμήμα.

Στον αγωνιστικό τομέα οι συμμετοχές των ιστιοπλόων μας, αν και περιορισμένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, εξακολουθούν να είναι σημαντικές και επιτυχημένες. Στην κατηγορία Optimist, κάνουν την εμφάνισή τους νέα αστεράκια, όπως οι Όλιβερ και Φίλιππος Πετρακάκος, Σεβίνα Κατρακάζα, Φίλιππος Κολόκας, Γιώργος Βαλιάνος και Αλέξανδρος Κακλαμάνος, που διακρίνονται στο αντίστοιχο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Στις μεγάλες κατηγορίες οι αθλητές μας καταλαμβάνουν τις εξής θέσεις:

  • Γιώργος και Αλφόνσο Παναγιωτίδης : 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και στο Ευρωπαϊκό Eurolymp Αθήνας, στα 49er
  • Παναγιώτης Σαρδέλλης : 3η θέση στο Πανελλήνιο Νέων, στα Laser Standard
  • Έφη Μαντζαράκη : 2η θέση στο Πανελλήνιο Γυναικών, στα 470
  • Αλέξανδρος Κοννίδας – Παναγιώτης Παναγιωτίδης : 3η θέση στο Πανελλήνιο και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα, στα 470.
  • Νόνικα Οικονομοπούλου : 2η θέση στο Πανελλήνιο και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Γυναικών, στα Europe
  • Λαλίνα Πάνου : 3η θέση στο Πανελλήνιο Νεανίδων, στα Europe

Αποχωρεί από το τμήμα και τον Όμιλο ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα το 1996, Νίκος Κακλαμανάκης. Και η μεν αποχώρηση πραγματοποιείται τυπικά τον Σεπτέμβριο (περίοδος των μεταγραφών) παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης να την αποτρέψει, η προαναγγελία της όμως είχε γίνει αρκετούς μήνες πριν, από τον ίδιο τον αθλητή, λόγω διαφωνιών και προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί στις σχέσεις του με τον Όμιλο στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Διοίκησης. Ήταν ασφαλώς μια κατάληξη δυσάρεστη και άτυχη που δεν άξιζε στον ίδιο τον πανάξιο αθλητή αλλά και στον Όμιλο, όπου γαλουχήθηκε αθλητικά.

1999

Αποχωρεί από την προπονητική ομάδα, ο Βαγγέλης Ρωμαίος που επί 14 ολόκληρα χρόνια ήταν στο πλευρό των ιστιοπλόων μας προσφέροντας του τις γνώσεις του και την αγάπη του. Το 2000 ο Βαγγέλης Ρωμαίος βραβεύθηκε από τον Όμιλο για την πολύτιμη προσφορά του. Και όπως είπε στην προσφώνηση που του έκανε ο παλαιός αθλητής του τμήματος και μαθητής του Βαγγέλη, Κωστής Ιωαννίδης: “Πρόσφερε στους αθλητές του τμήματος, εκτός από τεχνικές γνώσεις και παραδειγματική συμπεριφορά, πατρικό αλλά και φιλικό ενδιαφέρον και πολλή … ζάχαρη, που τον έκανε αγαπητό και γλυκό σε όλους.”

Η ίδια χρονιά όμως στιγματίζεται από ένα λυπηρό γεγονός του σοβαρού τραυματισμού του προπονητή του τμήματος Βασίλη Χριστοφόρου. Στη διάρκεια των Πανελλήνιων Αγώνων Optimist στο Πόρτο Ράφτη, τελείως αναπάντεχα, σε μια άτυχη στιγμή ο Βασίλης σε μια βουτιά στην πισίνα του ξενοδοχείου, όπου χαιρόταν με τα παιδιά τις επιτυχίες του, χτύπησε στο κεφάλι και στον αυχένα, χάνοντας τις αισθήσεις του.

Κατ’ ευτυχή σύμπτωση ο πρώην προπονητής του Τμήματος Δημήτρης Αλεβιζάκης αντελήφθη το περιστατικό και τον έβγαλε την τελευταία στιγμή από το νερό και το μοιραίο αποσωβήθηκε. Η συνέχεια δεν ήταν ευχάριστη για τον προπονητή μας, που δυστυχώς από τότε αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του τμήματος διοργανώθηκε στις 31/3 του επόμενου χρόνου, μουσική εκδήλωση για την ενίσχυση του δοκιμαζόμενου Βασίλη.

Στον αγωνιστικό τομέα ξεχωρίζουν οι:

  • Νόνικα Οικονομοπούλου : 1η θέση στο Eurolymp Αθήνας, στα Europe
  • Γιώργος & Αλφόνσος Παναγιωτίδης : 1η θέση στο Eurolymp Αθήνας, στα 49er
  • Βασίλης Πορτοσάλτε – Θανάσης Παχούμος (μικτό πλήρωμα) : 3η θέση στο Eurolymp Αθήνας, στα 49er
  • Δανιήλ Αλχανάτης – Θράσος Παντελαίων : 3η θέση στο Πανελλήνιο Παίδων, στα 470
  • Νόνικα Οικονομοπούλου : 3η θέση στο Πανελλήνιο Γυναικών, στα Europe
  • Χ. Φίνος : 1η θέση στο Πανελλήνιο Παίδων, στα Laser Radial

Μετά την αποχώρηση των Βαγγέλη Ρωμαίου και Βασίλη Χριστοφόρου η προπονητική ομάδα συγκροτείται από τον Βασίλη Ηλιόπουλο με συνεργάτες τους Χάρη Γκανιάτσα, Δημήτρη Γκανιάτσα και τον Μάκη Νικολαΐδη παλαιό αθλητή του τμήματος.

Από την εφορεία του τμήματος αποχωρεί μετά από γόνιμη και δημιουργική θητεία, ο Αλέξανδρος Σταυρίδης και τον διαδέχεται ο Πάνος Ιωαννίδης, πρώτος έφορος του τμήματος πριν από … 25 χρόνια (!), με συνεργάτες τους Θανάση Κακλαμάνο, Αλέξανδρο Κοννίδα, Αλέξανδρο Σταυρίδη, Βαγγέλη Ρωμαίο, Δημήτρη Αλεβιζάκη και Μίρκο Νικηφορίδη.

2000

Η χρονιά ξεκινά με τη διοργάνωση από τον Όμιλό μας, για 3η φορά, των διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων “Athens Eurolymp Week”, για τις κλάσεις σκαφών 470 και Mistral, μετά από ανάθεση της ΕΙΟ. Στον Όμιλο μάλιστα έγινε και η τελετή λήξης των αγώνων και η απονομή επάθλων στους νικητές, μεταξύ των οποίων ήταν και οι αθλήτριές μας Αγγελική Σκαρλάτου (Χρυσό μετάλλιο στα Mistral) και Νόνικα Οικονομοπούλου (Αργυρό μετάλλιο στα σκάφη Europe).

2001

Το τμήμα αποκτά χορηγό ! Είναι η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Κατερίνα Παναγοπούλου, με την ιδιότητα της πρέσβειρας της Ελλάδας για τον Αθλητισμό την Ανοχή και το “Ευ Αγωνίζεσθαι” ενισχύει οικονομικά το τμήμα.

Διοργανώνεται και πραγματοποιείται στον Όμιλο το Α΄Προπονητικό και Εκπαιδευτικό camp της κλάσης “Optimist” στο οποίο συμμετείχαν 8 ιστιοπλόοι του Ομίλου και 8 από Συλλόγους του κέντρου και της επαρχίας. Ήταν μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του τμήματος, που περιλάμβανε γυμναστική, θεωρία, video, προπόνηση, αγώνες, ψυχαγωγία (σινεμά, επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους της Βουλιαγμένης).

Στον αγωνιστικό τομέα ξεχωρίζουν οι:

  • Όλιβερ Πετρακάκος : 1η θέση στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Optimist και 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Optimist
  • Αγγελική Σκαρλάτου : 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mistral
  • Φίλιππος Πετρακάκος : 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mistral

Η χρονιά κλείνει με τη δημιουργία μεγάλου και σοβαρού θέματος σε σχέση με την επισκευή των αποθηκών του τμήματος ιστιοσανίδας, στη βορειοδυτική πλευρά του Ομίλου, που χαρακτηρίζονται ως … αυθαίρετες ! Οι αποθήκες αυτές, που κατασκευάσθηκαν πριν από 30 και πλέον χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν αρχικά σαν κατοικία του – φύλακα του Ομίλου – Παναγιώτη Μπαρτή και στην δεκαετία του ’90 σαν χώρος αποθήκευσης των υλικών προπόνησης του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη.

Για τη διατήρηση και διάσωση τους δε, με πρωτοβουλία της εφορείας του τμήματος, 50 και πλέον παλαιοί και νέοι αθλητές έστειλαν επιστολή προς το Δήμο Βουλιαγμένης, ζητώντας την παρέμβασή το. Για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος του Ομίλου Γιώργος Καμπάνης παραπέμφθηκε στο δικαστήριο, για να αθωωθεί βέβαια πανηγυρικά.

2002

Πραγματοποιείται με επιτυχία στον Όμιλο το Β΄ Προπονητικό camp της κλάσης “Optimist”, με τη συμμετοχή 20 ιστιοπλόων από τους οποίους οι 10 ήταν αθλητές του Ομίλου μας και οι υπόλοιποι από Συλλόγους του κέντρου και της επαρχίας. Στον αγωνιστικό τομέα ξεχωρίζουν οι:

  • Αγγελική Σκαρλάτου : 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mistral
  • Νόνικα Οικονομοπούλου : 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Europe

Αποχωρεί από την προπονητική ομάδα ο Βασίλης Ηλιόπουλος, έχοντας συνεισφέρει στην πρόοδο των αθλητών του τμήματος και τον διαδέχεται ο Γιάννης Καβαρλίγκος.

2003

Χρονιά προετοιμασίας για 4 πρωταθλητές Ιστιοπλόους μας. Είναι η Αγγελική Σκαρλάτου (Ιστιοσανίδα), Έφη Μαντζαράκη (Yngling), Γιώργος & Αλφόνσο Παναγιωτίδης (49er) και Νόνικα Οικονομοπούλου (Europe) που ως μέλη της Εθνικής ομάδας έχουν θέσει υποψηφιότητα συμμετοχής στην Ολυμπιακή Ιστιοπλοϊκή ομάδα της χώρας μας.

Στην εθνική ομάδα έχουν ακόμα κληθεί οι Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και Ερμίνα Μπάτση-Γεωργακοπούλου (Optimist), Κώστας Μουτσάτσος (Mistral), Όλιβερ και Φίλιππος Πετρακάκος (49er), Αντώνης Διαμαντόπουλος (Laser Radial).

Στον αγωνιστικό τομέα ξεχωρίζουν οι:

  • Αλφόνσο και Γιώργος Παναγιωτίδης : 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 49er
  • Βιργινία Εθνοπούλου : 3η θέση στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Europe (Νεανίδες)
  • Νίκος Παπαδόπουλος : 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mistral
  • Αγγελική Σκαρλάτου : 1η θέση στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Mistral και 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mistral
  • Σοφία Καφφά : 2η θέση στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Mistral και 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mistral
  • Μαρία Παπαδάκη : 3η θέση στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Mistral.

Από την προπονητική ομάδα αποχωρεί ο Γιάννης Καβαρλίγκος και τον διαδέχεται η Νίτσα Γιακουμίδου, Καθηγήτρια Σωματικής Αγωγής, ενώ συνεχίζουν οι Μάκης Νικολαΐδης και Δανιήλ Αλχανάτης.

2004

Xρονιά Ολυμπιακών Αγώνων και η προσοχή όλων επικεντρώνεται στην προσπάθεια των Ιστιοπλόων μας να προκριθούν και να συμμετάσχουν στην Ολυμπιακή ομάδα της χώρας μας. Τελικά από τους 5 υποψηφίους, για την Ολυμπιακή ομάδα, αθλητές μας, μόνο η Έφη Μαντζαράκη (στα Yngling) συμμετέχει στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ως μικτό πλήρωμα, καταλαμβάνοντας την – πολύ τιμητική – 11η θέση.

Συμμετείχαν επίσης στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και σε διεθνείς αγώνες, όπου διακρίθηκαν οι:

  • Ερμίνα Μπάτση-Γεωργακοπούλου : Χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Optimist
  • Αγγελική Σκαρλάτου : Χρυσό μετάλλιο στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mistral
  • Αγγελική Δαύρου : Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Κορασίδων στα Laser 4,7
  • Μαρία Κώνστα : Αργυρό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Κορασίδων, στα Europe
  • Νόνικα Οικονομοπούλου, Χάλκινο μετάλλιο, στο Πανελλήνιο Γυναικών, στα Europe.

Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου αποχωρεί από την εφορεία του τμήματος ο Πάνος Ιωαννίδης και τον διαδέχεται ο Κώστας Λογοθέτης, μέλος και γονιός ιστιοπλόων μας.

2005

Σημαντικός αριθμός ιστιοπλόων μας συμμετέχουν στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και σε Διεθνείς αγώνες όπου διακρίνονται οι:

  • Αλέξανδρος Γιάκας : Αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, στα Mistral
  • Ερμίνα Μπάτση-Γεωργακοπούλου : Χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Νεανίδων, στα Laser 4,7
  • Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος : 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων, στα Laser 4,7
  • Αναστασία Δαύρου : Χρυσό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Mistral και μάλιστα στις Γυναίκες
  • Αλφόνσο και Γιώργος Παναγιωτίδης : Αργυρό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 49er
  • Νόνικα Οικονομοπούλου : Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Yngling
  • Όλγα Χατζηκωστή : Αργυρό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Yngling
  • Βιργινία Εθνοπούλου : Αργυρό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Europe (Νεάνιδες)
  • Μαρία Κώνστα : Χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Νεανίδων στα Europe

2007

Στον αγωνιστικό τομέα διακρίνονται οι :

  • Ερμίνα Μπάτση-Γεωργακοπούλου : Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σκαφών “Laser Radial” (Νεάνιδες)
  • Διονύσης Ζήσιμος : Χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser 4,7
  • Αναστασία Δαύρου, 5η θέση στο Παγκόσμιο Νεανίδων στην Ιστιοσανίδα RS:X, Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Νέων Γυναικών και Αργυρό στο Πανελλήνιο Γυναικών στα RS:X
  • Αλέξανδρος Γιάκας : Αργυρό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, στα RS:X.

Στο τέλος της αγωνιστικής αποχωρεί από την εφορεία του τμήματος ο Κώστας Λογοθέτης, έχοντας συνεισφέρει στην πρόοδο του τμήματος. Τον διαδέχεται ο Οδυσσέας Παπαδόπουλος, πρώην πρωταθλητής του τμήματος και του Ομίλου.

Τη χρονιά αυτή το Ιστιοπλοϊκό τμήμα του Ομίλου συμπληρώνει σχεδόν 20 χρόνια ζωής δράσης και κορυφαίων επιτυχιών. Είναι το τμήμα που χάρισε στον Όμιλό μας τη μέγιστη αθλητική καταξίωση με το χρυσό μετάλλιο του Νίκου Κακλαμανάκη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996. Είναι ακόμα το μόνο πραγματικά θαλασσινό και ναυτικό άθλημα (το Θαλάσσιο Σκι διεξάγεται πλέον σε λίμνες), που αποτελεί και ένα από τα συστατικά της επωνυμίας του Ομίλου μας, που το κάνει ιδιαίτερο και μοναδικό.

Αγωνιστική Ομάδα Optimist

Προπονητής
Δέσποινα Ορφανίδου
Έφορος
Ανδρέας Παπαγεωργίου

Ομάδα Development Optimist

Προπονητής
Γασπαρινάτος Κώστας
Έφορος
Παπαγεωργίου Ανδρέας

Αγωνιστική Ομάδα Laser

Προπονητής
Βαγγέλης Χειμώνας
Έφορος
Παπαγεωργίου Ανδρέας
Scroll to Top