Blog

Παιδί και Αθλητισμός.

Στιγμιότυπο 2015-10-01, 4.16.57 μ.μ.

Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, η ενασχόληση των πολιτών και κυρίως των παιδιών με τον αθλητισμό, θεωρείται θέμα πρώτης γραμμής. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύεται ότι η άθληση και γενικά η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τις συνθήκες ζωής και κατ’επέκταση οδηγεί στην κοινωνική ολοκλήρωση.

Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο η παρότρυνση των παιδιών να ασχοληθούν με τον αθλητισμό απο μικρή ηλικία (6-12 ετών) δείχνει αναγκαία.
Καθε είδους συστηματικής άσκησης θα έχει σαν αποτέλεσμα πάρα πολλά οφέλη σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής του παιδιού μας. Η άσκηση, σε αντίθεση με την αδράνεια, θα θωρακίσει την άμυνα του οργανισμού μειώνοντας την εκδήλωση ασθενειών και θα ενισχύσει τη σωστή σωματική του διάπλαση.

Η μείωση του ελεύθερου χρόνου σε καθημερινή βάση θα οδηγήσει στο σταδιακό προγραμματισμό κάθε ημέρας, πράγμα που θα ενισχύσει την ισορροπία τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό κόσμο του παιδιού. Η ενασχόληση με ομαδικά αθλήματα θα ενισχύσει το ομαδικό πνεύμα, την συνεργασία και την επικοινωνία μεταξύ των παιδιών, ενώ ο σεβασμός προς τους κανόνες και το δίκαιο παιχνίδι θα δώσουν ώθηση στο παιδί να σεβαστεί εξίσου τους κοινωνικούς κανόνες.

Με αυτόν το τρόπο οι συνθήκες μιας μικρής κοινωνικής ομάδας (όπως π.χ ομάδα ποδοσφαίρου, όμαδα καλαθοσφαίρισης κ.α) μικρής ηλικίας θα δείχνουν ικανές στο να προετοιμάσουν και να εντάξουν τα παιδιά μας με ομαλό τρόπο στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Ωστόσο το παιδί μπορεί να μην είναι έτοιμο να ενταχθεί σε τέτοιου είδους κοινωνικές ομάδες, λόγω διαφόρων ανασταλτικών παραγόντων, όπως ο ανταγωνισμός και η πίεση. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αρνητικών επιπτώσεων στο παιδί όπως εκδήλωση αδιαφορίας, αίσθημα ανικανότητας, εκνευρισμό κ.α . Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ένταξη του παιδιού σε τέτοιου είδους κοινωνικά σύνολα πρέπει να γίνεται με αρμονικό και ανώδυνο τρόπο.

 

ΜΙΚΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

 

  • Ο εξαναγκασμός του παιδιού να ασχοληθεί με οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο χαρακτήρα του. Σαν γονείς πρέπει με χειροπιαστά επιχειρήματα να παροτρύνουμε και να συμβουλεύσουμε τα παιδιά μας για τα οφέλη π.χ του αθλητισμού, ώστε να ¨αναγκαστούν¨ απο μόνα τους και χωρίς καμία πίεση, να ξεκινήσουν τη δραστηριότητα τους.
  • Ο αθλητισμός δεν αποτρέπει αλλά ούτε και μειώνει την ενασχόληση και τα οφέλη, αντίστοιχα με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
  • Τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες πολλά αθλητικά σωματεία αθλοπαιδιών διοργανώνουν αθλητικά κάμπ. Στόχος αυτών των σωματείων είναι να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να πάρουν μια μικρή γέυση μερικών εβδομάδων, ώστε να καταλήξουν πιο αγώνισμα τους ταιριάζει ή τους ευχαριστεί.
  • Υπάρχουν αρκετά παιδιά τα οποία κυρίως στο χώρο του σπιτιού τους βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες να εξωτερικεύσουν και να καταναλώσουν τεράστια αποθέματα ενέργειας. Ίσως αυτά τα παιδιά είναι πιο έτοιμα να ασχοληθούν με κάποια δραστηριότητα αφού δείχνουν να έχουν περίσσεια ενέργεια.

Πηγή: leontsini.gr

Scroll to Top